Färre stafettläkare i Västmanland - landstinget som går emot trenden

Landstinget Västmanland är det enda i landet lyckats minska kostnaderna för inhyrda läkare och sköterskor, största delen är så kallade stafettläkare.

Kostnaderna minskade från 46 miljoner år 2005, till 38 miljoner kronor i fjol - åtta miljoner mindre alltså.

- Vi är mycket glada för att ha rekryterar färdiga allmänmedicinare, och dels läkare till vår ST-utbildning. Det säger Ann Kristin Ahl, biträdande divisionschef på närsjukvården i Västmanland.

Med ST-utbildning menas utbildningsplatser för färdiga läkare som vill utbilda sej till allmänläkare, och det är inom det området landstinget har sina största kostnader för stafettläkare.

Vi räknar med att under 2007 kunna minska kostnaderna ytterligare.

Landstinget västmanland har lyckats få ner sina kostnader, men det är man alltså ensam i Sverige om. Totalt sett blev det fler stafettläkare i fjol, kostnaderna ökade med 25 procent i fjol. Grundproblemet är i botten läkarbristen, att det ubildas för få helt enkelt. Och några fördelar med att anställa stafettläkare kan inte Ann-Kristin Ahl se.

- Nej. Det är en stor fördel att ha fast anställda läkare med kontinuitet och trygghet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista