Vargen får inte skjutas

(Uppdaterad kl 17.19)

Den varg som har dödat tre jakthundar och ett får i norra delarna av Västmanland och Uppland får inte skjutas. Naturvårdsverket säger nej och menar att det finns andra lösningar än jakt.

- Det är mycket tråkigt och mycket beklagligt att ett antal hundägare fått sina hundar skadade eller dödade och det är sådant som inträffar ibland, menar Johan Bodegård som är enhetschef på naturvårdsverket.

- Men länsstyrelsen har jobbat med olika typer förebyggande åtgärder och det har varit lugnt nu i drygt en och en halv månad, sedan det sist inträffade någonting. Så att vi tycker att man bör avvakta situationen och se hur utvecklingen är, säger Johan Bodegård.

Jägaren Marko Mäenpää vars hund dödades av varg är besviken över Naturvårdsverket nej till skyddsjakt.

- Det är rent åt helvete att det får fortsätta så här. Jag kan inte säga något annat. Man måste ju ta bort en sådan där varg.

- Nu är det tre hundar som har rykt och jag vet inte hur många som måste ryka innan det händer någonting, menar jägaren Mäenpää.

Göte Hamplin, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västmanland, som i sitt remissvar sagt ja till vargjakt, är ändå inte förvånad över Naturvårdsverkets nej.

- Egentligen inte. Tiden har ju gått och man har ju inte sett några spår efter den här vargen och några skador har inte heller inträffat.

Han menar att det kan det finnas risk att någon jägare som stöter på en varg i våra västmanländska skogar tar saken i egna händer och passar på skjuta vargen.

- Ja, det är mycket möjligt. Det sägs ju att 15-20 procent av vargstammen skjuts illegalt varje år, säger Göte Hamplin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista