Präst får skadestånd för felaktigt avsked

Det var fel att avskeda den präst i Västmanland, som anklagats för att bland annat orsakat slagsmål. Det konstaterar tingsrätten i en dom under torsdagen.

Prästen tilldöms nu skadestånd på 100 000 kronor för det felaktiga avskedandet. Han ska även få lön för den tid han varit felaktigt uppsagd.

Mannen har varit anställd som präst hos en kyrklig samfällighet i Västmanland, men han blev avskedad därifrån i december för drygt ett år sen.

Bakgrunden till historien är att prästen hade ett förhållande med en gift kvinna i samhället, och vid ett tillfälle hamnade han i slagsmål med kvinnans dåvarande make utanför kyrkan. Den händelsen fick stor uppmärksamhet, och i rätten har de båda männen beskyllt varandra för att ha startat bråket.

Det var också kvinnans dåvarande make som i ett brev till domkapitlet väckte frågan om prästen borde avskedas. Samfälligheten har å sin sida åberopat en mängd händelser, där man menar att prästen har uppträtt olämpligt. Han skulle till exempel ha visat sej offentligt med den gifta kvinnan, hotat maken, uppträtt olämpligt i samtalsgrupper i kyrkans regi, med mera.

Prästen har menat att mycket av dom här anklagelserna är illasinnat prat utan grund. Tingsrätten har också kommit fram till att ord står mot ord i de flesta fall. De saker man ändå har kunnat belägga är inte tillräcklig grund för att avskeda prästen. Till exempel går det inte att avgöra vem som startade slagsmålet utanför kyrkan.

Samfälligheten har heller inget att anmärka på hur prästen har skött gudstjänster, begravningar, med mera. Och tingsrätten drar alltså slutsatsen alltså att det var fel att avskeda prästen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista