Striden skärps om begravningsbyrå i Kungsör

Sveriges största begravningsbyrå Fonus utvidgar nu striden med Kungsörs församling inom Svenska kyrkan som har startat en egen begravningsbyrå.

Sedan tidigare har Fonus en inlaga hos kyrkans överklagandenämnd, och nu vänder man sig till Länsstyrelsen i Västmanland för att den ska granska om Kungsörs församling kan hålla den statliga begravningsavgiften utanför sin egen verksamhet som kyrka.

”Det kan ske fler sammanblandningar än så”, säger Fonus informationschef Bo Forslund:

- Som anhörig måste jag kontakta kyrkan i egenskap av huvudman för att få någon i jorden. Det är självklart att jag då blir påverkad av kyrkans egen begravningsbyråverksamhet, säger Bo Forslund.

Fonus anser alltså att det inte råder en konkurrens på lika villkor mellan de båda begravningsbyråerna i Kungsör.

- Jag tycker bara att det där är att misstänkliggöra oss. Att vi skulle ha så låg etik. Det är nästan så att man skulle kunna anmäla dem för förtal tycker jag. Ofta så vet inte vi präster vilken byrå som har hand om begravningen, det spelar ingen roll för oss, säger Ann-Sofi Grahn, kyrkoherde i Kungsör.

Hon anser inte heller att det inte finns någon risk för sammanblandning av ekonomin.

- Vi har en väldig ordning på vår ekonomi och kommer att ha väldig ordning på vad som är vad.

Svenska kyrkan är ju inte längre en del av staten men har av praktiska skäl fortsatt uppdraget att förvalta begravningsavgiften. Den ska kyrkan använda för att sköta begravningsverksamheten i landet, till exempel se till att det finns gravar för alla oavsett tro, men sedan en tid har en affärsidé från Västanfors församling i Fagersta fått spridning i landet till bland annat Kungsör - nämligen en begravningsbyrå i församlingsregi.

- Kyrkan är proffs på att möta sorgehus och kan verkligen då gå in i hela kedjan, finnas med och göra en väldigt bra insats för våra församlingsbor. Det är en service till våra församlingsbor, säger Ann-Sofi Grahn.

Samtidigt som länsstyrelsen prövar frågan tar Svenska Kyrkans överklagandenämnd upp ärendet den andra mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista