Sämre villkor för kvinnliga företagare

Ny forskning visar att flera grupper i samhället inte startar företag på samma villkor.

Den generella bilden av en företagare är en vit man och denna bild kan stå i vägen och göra att bland annat kvinnor och unga inte får den hjälp de behöver för att starta eget.

Benedita Johannesson från Västerås upplevde att hon inte fick den hjälp hon hade behövt för att starta sitt företag. Hon fick inte den hjälpen hon förväntade sig av instanser som till exempel ALMI, IFS eller arbetsförmedlingen. Hennes idéer verkade inte passa in i deras ramar, menar hon.

För att få starta eget-bidrag måste hon vara eller riskera att bli arbetslös, men Johannesson vägrade försätta sig i en sådan situation för att fullfölja sin dröm.

- Det är svårt att starta företag i Sverige för att det verkar som om samhällets redan har en bild av företagaren och reglerna som finns är anpassade efter denna bild, menar hon.

Men Benedita Johannesson vägrade att låta sig nedslås och såg till att starta sin städfirma på vinst och förlust. Hon vill att fler ska våga gå mot strömmen och starta företag hur man än ser ut och vilken bakgrund man än har.

Karin Berglund, som är doktor vid Mälardalens Högskola, har precis skrivit färdigt sin avhandling som heter Jakten på entreprenörer. Avhandlingen handlar om breddningen av entreprenörskap och det hon försöker föra fram är att det behövs fler från olika grupper som startar företag och ett stort hinder i vägen för detta är människors bild av hur en företagare ser ut.

- Den generella bilden är att den typiske företagaren är en vit man och denna bild kan vara svår för vissa att identifiera sig med. Därför drar sig vissa grupper i samhället för att starta eget, menar Berglund.

- Om man dessutom vid rådgivning inte får rätt bemötande så späder det ännu mer på känslan av att inte kunna vara en driven företagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista