"Telefon ska vara en rättighet - även på landsbygden"

Telia Sonera kan inte tvingas att erbjuda fast telefoni till rimliga kostnader till alla som så önskar. Det slår länsrätten fast i en dom.

Men efter länsrättens dom kräver centerpartiet i Sala att partiet centralt skall påverka regeringen att stoppa utförsäljningen av Telias telenät i landet för att trygga landsbygdens innevånare rätten till fast telefon.

Telia har under det senaste året begärt ända upp till sexsiffriga belopp för att koppla upp ett fast telefonabonnemang ute på landet. I Sala kommun finns flera exempel på offerter runt 50 000 kronor för telefon.

Vill man komma billigare undan erbjuder Telia så kallad Fast mobil som bland annat innebär att kunden inte kan utnyttja höghastighetsbredband.

Samtidigt som Telia i och med länsrättens dom inte har pressen på sig att erbjuda telefoni till rimliga kostnader skall Telia och en rad andra statliga bolag säljas ut enligt ett regeringsbeslut.

- Då utarmas glesbygden helt om inte det vid försäljningen slås fast att fast telefon är en rättighet även för folk på landet, menar centerns Christer Eriksson i Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista