Församling vill upphandla om sjukvård

Landstingets beslut att inte lägga ut verksamheten vid Bergslagssjukhuset till offentlig upphandling har upprört Västanfors församling i Fagersta.

Där har man länge väntat på en möjlighet att ta över verksamheten vid sjukhuset.

Det kan mycket väl bli så att kyrkan går vidare och låter Förvaltningsdomstolen avgöra om landstinget gör rätt.

Att ett av skälen till att man aldrig låtit upphandla verksamheten i konkurrens skulle vara att det handlar om en begränsad tid som Ledningsbolaget från Falun skulle jobba med ledningsstöd och ta fram underlag för den kommande verksamheten, det håller inte enligt jurister med offentlig upphandling som specialitet.

Från kyrkans sida blev inte irritationen mindre när det stod klart att all personal skulle anställas av bolaget.

- Hade det handlat om att sätta in en konsult som skulle utreda verksamheten hade det varit en annan sak. Men nu när en nya VD skall leda sjukvården på sjukhuset och vårdcentralen med all personal anställd av Ledningsbolagets nybildade dotterbolag, blir situationen en annan, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Nu kan det hävdas att kyrkan inte har kompetens att sköta verksamheten men det innebär inte att landstinget kan avstå från att upphandla verksamheten. Först sedan de som är intresserade av att ta över verksamheten lämnat sina anbud kan landstinget värdera deras kompetens och inriktning och sedan ta beslut om vem som är bäst lämpad.

Henrik Rydberg är inte oroad över att man inte skulle klara jobbet eftersom man har ett stort vårdbolag bakom ryggen som är beredd att snabbt fylla på med nya läkare på dom platser där det sedan länge saknats.

För att få klarhet i om landstingets sätt att enbart gå till Ledningsbolaget med ett erbjudande om uppdraget att skapa en bättre sjukvård i Fagersta kan det bli ett fall för Förvaltningsdomstolen som avgör tvister när det gäller offentlig upphandling.

Skulle domstolen underkänna handläggningen och kräva en ny upphandling kan Ledningsbolaget, om avtalet redan är undertecknat, begära skadestånd av landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista