Ortodoxa fastan inledd

Idag börjar den stora fastan för alla ortodoxer. Fastan är en förberedelse för påsken som infaller om sju veckor. Genom fastan får individen möjlighet att offra sig och med det renas till både kropp och själ. Fastan jämförs också med Jesus fyrtio dagar i öknen då han var utan mat och vatten och där han frestades av djävulen.

Svetosar Petrovic i Västerås är serb och han och hans familj har valt att fasta. Maten en central roll under den här tiden. Man ska avstå från kött, mjölk, ägg och för vissa ortodoxer även fisk. Man får hålla sig till vegetarisk kost dygnet runt. Men enligt Svetosar spelar fastandet ingen roll om man inte menar det från hjärtat.

- Att avstå från mat, alkohol, och godsaker är bara den fysiska kampen, sedan finns det en själslig kamp som också tar på krafterna. Fastan handlar inte bara om maten. Vad man ska göra är att inte frestas och man ska vara avhållsam från saker som lockar. Det kan vara alkohol, cigaretter och godis, men det handlar också om att tänka på att vara en god människa, säger Svetosar.

Den stora fastan för ortodoxer började idag och håller på i 49 dagar. Protestanter och katoliker börjar sin fasta på onsdag. I år firar katoliker, protestanter och ortodoxer påsk tillsammans och det hör till ovanligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista