SJ kan mista trafiken i Mälardalen

Det är inte säkert att SJ får fortsätta sköta trafiken i Mälardalen.

Om ett 40-tal intervjuade politiker i de fem berörda länen får som de vill kan SJ:s uppdrag komma att tas över av en ny gemensam huvudman.

- Jag är i likhet med ett antal pendlande västeråsare inte nöjd med hur trafiken sköts idag på Mälarbanan, eller fungerar idag, säger en av de kritiska politikerna - folkpartisten Bengt-Åke Nilsson, kommunalråd i Västerås och ordförande för Västmanlands Lokaltrafik, och så här säger en resenär på Västerås Centralstation:

- Det är mycket förseningar. Ofta nu, nästan varje dag. Jag åker mellan Köping och Västerås.

Bengt-Åke Nilsson instämmer:

- Förseningar, inställda tåg och problem över huvud taget, vilket vi också måste göra något åt.

Avtal ska omförhandlas

Det nuvarande avtalet som ger SJ rätt att sköta trafiken i Mälardalen löper ut år 2011, och ska omförhandlas om något år, men redan nu börjar alltså länen i Mälardalsrådet fundera i egna banor.

Ett annat problem är SJ:s priser; det kostar nästan 3 000 kronor i månaden för en västmanlänning att ha månadskort till Stockholm.

- SJ klarar formellt att leverera antal avgångar, men inte alltid att hålla tiderna alltså, säger Bengt-Åke Nilsson till P4 Västmanland.

- Det andra är att det skulle gå mycket fortare. Vi borde nu ha varit nere under 50 minuter, men nu är restiden en timme - en utveckling i helt fel riktning, anser Nilsson.

Mälardalslänen har nu börjat arbeta fram organisationen för en gemensam ägare av trafik över länsgränserna, men varför skulle en sådan klara uppdraget bättre än SJ?

- Om vi skulle få ansvaret att möta dessa missnöjda resenärer varje dag skulle vi för skams skull inte kunna leverera en så dålig produkt, säger Bengt-Åke Nilsson, folkpartistiskt kommunalråd i Västerås.

En första delrapport ska lämnas vid Mälartinget i Västerås den 23 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista