Hörselskadade i Västmanland saknar skrivtolk

Personer med dålig hörsel kan ibland få hjälp av en så kallad skrivtolk, och på så sätt undvika att isoleras socialt.

Men i Västmanland har landstinget ingen egen skrivtolk, utan köper in tjänsten utifrån, och alla uppdrag kan inte utföras.

Enligt tolkcentralen är beställningarna för få för att anställa någon, men det ifrågasätts av Ingrid Asplund, ordförande i Hörselskadades förening i Köping.

- Beror det på att vi har accepterat att vi får nej, och väljer ensamhet istället? Vi slutar att beställa, och många vet inte om att de har den här rättigheten, säger Ingrid Asplund till P4 Västmanland.

Tolkcentralen menar att det görs alldeles för få beställningar av skrivtolk för att man ska kunna anställa egen personal. Dessutom påpekar tolkcentralen att statistiken är god, eftersom de ordnade skrivtolk i alla utom sju av 121 beställningar förra året.

Men värre var det för Ingrid Asplund, som blev utan tolk vid tre av fyra beställningar. Hon tog frågan till patientnämnden, där folkpartisten Joa Silver är ordförande.

Nämnden beklagar den upplevda bristen, men hänvisar till statistiken.

- För patientnämnden är det avslutat, patientnämnden gör inget mer. Jag kommer vidarebefordra infomationen till ansvarigt landstingsråd så han vet om vad som har hänt, säger Joa Silver till P4 Västmanland.

Trots allt är Ingrid Asplund nöjd att höra att frågan ska gå vidare till landstingsrådet Torsten Källberg.

Hon är också glad åt att en viss förändring redan har skett: Vid ett av tillfällena när hon beställt skrivtolk hade det inte registrerats på tolkcentralen, men efter den händelsen har man infört nya rutiner som ska gardera mot missförstånd om beställningen är gjord eller inte.

- Ja, de har bättrat sig i och med att de inser att de måste ge oss lite feedback, säger Ingrid Asplund.

Nu hoppas hon att Landstinget Västmanland kan tänka sig att anställa egna skrivtolkar.

- Det är inget unikt att vara hörselskadad, vi är en miljon, men det är unikt att inte få tillgång till skrivtolkning, som är ett enormt bra redskap för oss att få tillgänglighet i samhället, säger Ingrid Asplund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista