Sänkt statsbidrag för Västmanlandsmusiken

Statens kulturråd har plötsligt sänkt årets statsbidrag för Västmanlandsmusiken och flertalet andra länsmusikorganisationer i Sverige. Det handlar om en sänkning på 2-3 procent.

Västmanlandsmusikens ordförande, Lars Kallsäby, reagerar på att kulturrådet inte har motiverat varför bidraget sänkts.

- Beslutet tar tid att expediera och har med en samtidig justering av statsbidraget för andra kulturinstitutioner utanför länsmusiken att göra, säger kulturrådets presschef Per Svenson till P4 Västmanland.

För Västmanlandsmusiken betyder sänkningen att de i år får ett par hundratusen kronor mindre att röra sig med. Statsbidraget hamnar nu på drygt 9,1 miljoner kronor.

- Det får inga större följder på en organisation som omsätter cirka 56 miljoner årligen, säger Lars Kallsäby.

Pengar omdirigeras

Kulturrådet fattade beslutet i fredags, samtidigt som det justerade statsbidragen till andra kulturinstitutioner som har fått tillbaka moms som de enligt en dom har betalat in för mycket, och dess presschef Per Svenson bekräftar att det finns ett samband:

– Ja, men vi gör det inte för att kompensera för momsbortfallet, utan vi gör det så att säga med en kulturpolitisk prioritering i botten, säger han.

Kulturrådet dirigerar nu om pengar, till bland annat barn- och ungdomsverksamhet, men det handlar också om att det anser att länsmusiken till för stor del finansieras med statsbidrag, idag till 60-70 procent.

– Det har vi flaggat för under lång tid”, säger Per Svenson.

– Långt innan det här med momsen dök upp, så att det bör länsmusikens huvudmän vara medvetna om att den här nedskärningen har varit på gång.

Ilska och förvåning

Västmanlandsmusikens direktör Lars Knutson är arg och förvånad.

– Det verkar som om kulturrådet går sin egen väg, utan politisk styrning, säger han.

– Sedan vet jag att kulturrådet har haft som sin idé att omfördela länsmusikanslag till bland annat dans, men det tydliggjordes i valrörelsen från de borgerliga politikerna att det där var fel väg att gå. Man ville öka statsanslagen till länsmusikorganisationerna för man ansåg att det var så viktigt med den verksamhet som länsmusiken bedriver i de mindre kommunerna i hela landet.

– Nu ser vi över vår verksamhet och så utgår jag ifrån att det blir en ändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista