Fler platser på äldreboenden på gång

När socialstyrelsen idag presenterade sin rapport om hur det ser ut med antal platser på äldreboenden, så är det en dyster läsning för Västmanland. Det visar sig att länet ligger på en tredjeplats över de län som lagt ner flest äldreboenden.

Men Bengt-Åke Nilsson, folkpartistiskt kommunalråd och ordförande för äldrenämnden i Västerås, menar att förändringar är på gång.

- Som en följd av detta, att man under förra mandatperioden minskade antalet platser på servicehusen, så har vi nu en ökad efterfrågan på servicehusplatser. Och det vill vi möta genom att på kort sikt skaka fram nya platser i samverkan med de utförare vi har samverkan med. Säger Bengt-Åke Nilsson.

År 2000 hade 41,3 % av västmanlänningarna över 80 år tillgång till hemtjänst eller en plats på äldreboende. Fem år senare var motsvarande siffra 37,8 %. En minskning alltså.

- Vi har satsat helt rätt i Västerås, eftersom vi har satsat på gruppboenden för de som är dementa. Det har byggts riktigt kraftigt i Västerås, för de riktigt gamla människorna. De behöver dygnet runt omhändertagande. Samtidigt har vi utvecklat ett antal servicelägenheter som ligger runt servicehusen. Både den nuvarande och gamla majoriteten i Västerås är dock eniga om att det inte är åldern som ska styra vem som får en plats på ett äldreboende. Det säger Kent Ryberg socialdemokrat och tidigare ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista