"Färre hemlösa i Västerås" "Inte färre hemlösa i Västerås"

Enligt Västerås stad har antalet hemlösa minskat i Västerås. Baserat på det ska sex härbärgesplatser för hemlösa i Västerås ska tas bort och istället ska ett så kallat inslussboende skapas.

Men enligt kritiker är undersökningen som ligger till grund för beslutet långt ifrån trovärdig.

Undersökning som kommunen lät göra gjordes vecka 48. Enligt undersökningen har antalet hemlösa minskat med 24 procent mellan 2004 och 2006, från 250 till 191. Enligt samma undersökning finns det 27 uteliggare i Västerås.

- Jag tycker att man har en undermålig mätmetod, ett undermåligt sätt att mäta det här under en vecka utan att ta reda på egentligen hur många hemlösa som vi har. Den här undersökningen skulle inte ens vara godkänd på grundläggande nivån i statistik, säger Jan Rejdnell på insamlingsstiftelsen för hemlösa i Västerås.

- Skulle man gjort undersökningen den här veckan med 15-20 minusgrader hade vi haft fullt på härbärgena och många fler hemlösa än man då hittade.

- Inatt har vi haft minus 18 grader och vi har hemlösa som sovit utomhus därför att de får inte plats på härbärgena. Det är inte så att man kan mäta när man har det varit varmt och skönt utomhus, utan man måste mäta när det är tuffast och det är det nu på vintern, menar Rejdnell.

Ragnhild Källberg, folkpartistisk ordförande i Individ- och Familjenämnden i Västerås, förklarar varför staden gjorde undersökningen som man gjorde.

- En poäng i det hela är att den görs likadant vid samma tillfälle, då blir det jämförelsematerial. Det är bra att det har minskat, men fortfarande är det förskräckligt att det är 191 stycken som är hemlösa här i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista