Plusjobben positiva enligt arbetsförmedlingen

Bengt Wallén, chef på arbetsförmedlingen i Västerås, säger att han tror att kommunerna kommer att välja att satsa på plusjobbarna och arbetsförmedlingen har bara upplevt plusjobben som positiva.

Regeringen vill sänka den ersättning kommunerna får för plusjobbare och nu är det upp till kommunerna att besluta om man själv kommer klara kostnaden eller om avtalen med plusjobbarna ska brytas upp.

Iman Fattouhi är en av 524 personer i länet med plusjobb. Själv är hon utbildad arkitekt men arbetar inom Vallbyprojektet och jobbet betyder mycket för henne. Hon värdesätter att få komma ut på ett arbete och träffa nytt folk och detta kommer förhoppningsvis leda till att hon hittar en arbetsgivare inom sitt yrke. Om hon skulle bli helt utan jobb skulle hon säkerligen sätta sig i skolbänken eller om det vill sig riktigt illa sitta hemma och då påverkas hela familjen negativt om mamman är nedstämd.

Socialdemokraten Sven Erik Österberg är vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet och hos honom har telefonerna gått varma av alla kommunalråd som ringer. Han tycker att kommunalråden ska delge ett missnöje när regeringen gör på det här sättet, Själv tycker han att beslutet är ett brott mot finansieringsprincipen. I bästa fall får plusjobbarna behålla jobben men då kommer kommunerna att plocka pengarna från andra ställen och detta kan gå ut över äldreomsorg eller barnomsorg. I värsta fall bryter kommunerna upp avtalet med plusjobbare och då går de flesta ut i öppen arbetslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista