Kritiska klinikchefer nöjer sig inte med konsult

En konsult ska hyras in för att leda utvecklingen vid Centrallasarettet i Västerås, i stället för landstingsdirektör Jan Brithon.

Det beskedet gav landstingsledningen under fredagen.

Men de 19 klinikchefer som riktat skarp kritik mot Brithon - och som begärt hans avgång på grund av bristande samarbete och styrning - är inte nöjda med det.

Enligt de kritiska klinikcheferna så löser insättandet av en konsult inte de grundläggande problemen.

- Det blir ett mellansteg, ett filter, så att direktören ska slippa kontakten med verkligheten, säger talesmannen Per Weitz, klinikchef på öron-, näsa- hals.

Ni vill få bort Jan Brithon?

- Vi vill ha en handlingskraftig samordnare, som kan ta ett direkt ansvar ut mot divisionerna.

Vad är det som säger att en konsult inte skulle kunna göra det?

- Ja, det är möjligt att en konsult skulle kunna göra det.

- Men i den organisation som är skissad så lägger man ju t ex inte närsjukvården under samma hatt, vilket är en viktig del av den patientnära verksamheten som vi måste samorda oss med.

- Och då får man ytterligare en komplikation ur organisationssynpunkt, säger Per Weitz till P4 Västmanland.

Hur ser den lösning ut som ni klinikchefer önskade?

- Att låta den som har ansvaret för 90 procent av verksamheten vara den som är direktör, och direkt underställd politiken.

Ni är angelägna om att Jan Brithon får en chef över sig?  

- Vi är angelägna om att det blir en rak och tydlig linje från politikerna till en landstingsdirektör som har förmåga att styra mellan divisionerna, säger klinikchef Per Weitz till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista