Kvinnlig omskärelse diskuteras

Somaliska Kvinnoföreningen i Västerås har under lördagen bjudit in till en föreläsning om kvinnlig omskärelse. Föreläsaren Fatoma Osman Ahmed, sjuksköterska och lärare vid Mälardalens högskola, tycker att det är på tiden att man tar tag i problemet.

Kvinnlig omskärelse utförs på flickor i olika delar av Afrika och Asien, och betyder att man tar bort hela eller delar av kvinnans yttre könsorgan.

Detta ingrepp kan föra med sig komplikationer vid bland annat barnafödande och vid toalettbesök och i värsta fall kan flickorna också blivit allvarligt sjuka.

Föreläsaren Fatoma Osman Ahmed är sjuksköterska och lärare vid Mälardalens högskola.

Hon tycker att det är bra och på tiden att Somaliska Kvinnoföreningen tar tag i problemet.

Det har förekommit några enstaka föreläsningar som främst hållits av barnmorskor tidigare, men Fatoma menar att det inte är på det sättet man ska driva fram frågan.

Hon menar att när man vänder sig till en grupp måste representater från gruppen hålla i och samtala om problemet.

Om informationen vänder sig till somalier ska det vara somaliska kvinnor som företräder och håller i mötet.

Fatoma talar också om att det glädjande nog inte förekommit några fall av kvinnlig könsstympning som hon hört talas om i länet de senaste åren.

Däremot har man ett omfattande arbete framför sig att övertyga omskurna kvinnor om att traditionen inte är värd att föra vidare, och genom de här mötena berätta vad som händer med kvinnan efter att hon stympats.

En sak som hon hoppas händer efter mötet är att tabun kring ämnet försvinner och att man ledigt kan tala om ämnet. En diskussion i hur man ska komma vidare och hjälpa fler önskar hon också.

Mötet hålls under lördagskvällen i Somaliska föreningens lokaler i Västerås.

Ordförande i Somaliska Kvinnoföreningen ZamZam Ali säger att man hade sökt 550 000 kronor för att driva projektet mot kvinnlig omskärelse, och att man fick 157 500 kronor av Västerås stad.

Zamzam säger att det är ett tungt arbete men att man ska försöka arbeta så gott man kan i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista