Västmanland snart ett minne blott?

Västmanlands län och landsting ska upplösas.

Det föreslår den statliga Ansvarskommittén, som presenterar sitt förslag på tisdag.

Man vill att landstingen och länen ska slopas och ersättas av sex till nio regioner.

Med i kommittén sitter västmanlänningen och socialdemokraten Sven-Erik Österberg, och han anser att det här är nödvändigt.

– Det finns behov från sjukvårdsfolket ute i landet som säger att man håller på att växa ur sina landstingsgränser, säger Sven-Erik Österberg till Ekot.

- För att kunna klara den nya tekniken som kommer inom sjukvårdsområdet, ha resurser till det, så behöver man ha större upptagningsområden och så vidare.

– Det är nog rimligt att se att i framtiden så behöver Sverige ha en annan regional indelning än vad som är fallet nu, säger Sven-Erik Österberg.

Västmanland ska upplösas och bli en del av en Mälarregion och Västerbotten ska bli en del av en Norrlandsregion, när gränserna som rikskanslern Axel Oxenstierna drog upp för knappt 400 år sedan ska suddas ut.

Det är tanken bakom Ansvarskommitténs förslag.

Ändringen innebär att budgeten i tre eller fyra landsting samlas i en regionkassa, och då blir regionen ekonomiskt starkare än ett enskilt landsting. Det blir då lättare att betala utrustningen som behövs i vården.

Samtidigt kan överlappande organisationer slås ihop.

Ökad effektivitet är viktigt, menar Sven-Erik Österberg:

– I och med att man förenklar så spar man också resurser. Och i och med att man spar resurser så finns det också mer över till det som är den yttersta nyttan med, det som medborgaren kan få.

Ansvarskommittén ritar inte någon Sverigekarta med de nya regionerna. Den slår bara fast att de helst ska bestå av en till två miljoner invånare och det bör finnas ett universitet och ett universitetssjukhus i varje region.

En regionförsamling som väljs i de vanliga valen ska leda arbetet.

Staten ska inte tvinga fram någon länssammanslagning. I stället ska ett par statliga medlare ta kontakt med länen och få igång en diskussion, så att länen själva vill gå ihop.

Men det finns kritiker som vill behålla de gamla länen, och det är inte säkert att det blir några nya regioner år 2011 som utredningen vill.

- Det blir inget om inte de lokala och regionala företrädarna är intresserade av att göra en annan regional indelning. Kraften måste komma underifrån, säger Sven-Erik Österberg till Ekot.

(Reporter: Mats Eriksson, Ekot)

Telefonväkteri i P4 Västmanland

Ansvarskommitténs ordförande, Västmanlands landshövding Mats Svegfors, kommer att finnas på plats i P4 Västmanlands studio efter klockan 15 på måndagen, för att svara på lyssnarfrågor om de kommande regionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista