Polisen och blocket samarbetar mot bedrägerier

Nu ska polisen sätta dit lurendrejare på internet, men man gör det inte ensam. Polisen i Västmanland har börjat samarbeta med köp och sälj-sajten Blocket för att komma åt bedragarna.

Vissa som köper saker över internet blir lurade på sina pengar, och bedrägerierna bara ökar.

Nyligen var Blockets marknadschef Frans Storm i Västerås och pratade med polisen.

- Vi pratar med polisen om vad vi kan ta fram och hur vi kan bli ännu effektivare, säger Frans Storm.

- En missuppfattning bland många som försöker med internetbedrägerier är att man är anonym på nätet och inte lämnar några spår efter sig. Men egentligen är det helt tvärt om. Man lämnar verkligen mycket spår efter sig på nätet.

Bedragaren kan till exempel säga att ”jag fick en telefon från min arbetsgivare precis efter att jag hade köpt min, så nu har jag två telefoner. Du kan få köpa den ena av mig billigt”. Polisens presstalesman Börje Strömberg varnar för det som verkar vara riktiga klipp.

Som det ser ut har Blocket och polisens samarbete redan givit resultat. För bara några veckor sedan dömdes en 24-årig västeråsare till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat bedrägerier över internet.

Kanske kan man tycka att polisen borde klara sig själv, utan att behöva hjälp från ett företag som vill tjäna pengar.

- Vi har inte tillgång till deras arkiv på det viset, vi kan inte se omfattningen, säger polisens presstalesman Börje Strömberg.

- De har till exempel alla transaktioner sparade sedan 2004, så om vi får ett bedrägeri i Västerås kanske vi tidigare såg det som ett enstaka fall och då såg det inte så allvarligt ut. Men om man då går igenom alla transaktioner som den här personen har gjort över hela landet framstår en annan bild. Då kanske det visar sig att det är hundratals personer som har blivit lurade och då blir det en helt annan sak, digniteten växer och prioriteten ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista