Ansvarsutredningen lämnas till regeringen

Landshövding Mats Svegfors överlämnade idag den så kallade ansvarsutredningen till regeringen. Den föreslår att dagens län och landsting ska slås ihop till större regioner.

Trots att debattens vågor redan går höga om de föreslagna förändringarna vill Mats Svegfors tona ner de direkta effekterna för Västmanland.

- Om, eller rättare sagt när, det blir en storregion i Mälardalen så kommer inte allting att koncentreras till en residensstad. Det kommer att finnas kvar verksamhet ute i det nya storlänet, säger Mats Svegfors.

Om personalstyrkan kommer att minskas i länsstyrelsens verksamhet är det främst på ledningsnivå, inte så mycket ute i förvaltningen. Det blir ingen massuppsägning från länsstyrelsen eller landstingen säger Svegfors:

- Det allra tidigaste något sådant här genomförs är första januari 2011, annars genomförs det enligt vårt förslag från 2015. Man behöver definitivt inte vara orolig för några uppsägningar nu, säger Mats Svegfors.

Han berättar också om förändrad ansvarsfördelning inom kultur- och naturvård.

Staten skulle genom länsstyrelserna fortfarande fatta beslut om naturreservat och byggnadsminnen. Men ansvaret för hur pengarna ska fördelas och för den dagliga skötseln skulle läggas på regionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista