Stiftsdag med temat barn och våld i hemmet

Kvinnofrid och hur barn påverkas av se en nära anhörig bli misshandlad i hemmet är temat för ett par föreläsningar som hålls i Svenska kyrkans regi idag. Anita Helgesdotter är konsulent i Västerås stift för barn-, familje-, kvinno- och jämställdhetsarbete och hon tycker att eftersom man i stiftet speciellt fokuserar på barnfrågor i år så passar temat bra.

- Vi har i flera år försökt lyft frågorna om kvinnofrid i kyrkan. Barn far illa när kvinnor misshandlas och barn far illa när de själva utsätts. Just nu handlar det mest om våld i familjen, men också om kvinnor och barns rätt och rättslöshet, säger Anita Helgesdotter till P4 Västmanland.

Monica Dahlström Lannes, före detta polis och numera skribent och barnrättsaktivis föreläste under temadagen och hon anser att kvinnor och barn till viss del är rättslösa i dagens samhälle:

- Vi vet att det det begås många övergrepp mot kvinnor och barn, men det avspeglas inte i rättssystemet. De lagar vi har idag är bra, men de tillämpas inte tillräckligt. Ta till exempel anmälan till socialtjänsten: så fort någon, till exempel inom barnomsorgen eller någon annan, misstänker att ett barn far illa så ska den personen anmäla detta till socialtjänsten. Det behöver inte finnas några bevis, utan det handlar bara om misstankar. Men alla undersökningar visar att det bara anmäls till 10-20 procent, och det ska vara 100 procent, säger Monica Dahlström Lannes till P4 Västmanland.

I publiken satt ett femtontal kvinnor, främst från olika församligar, och lyssnade. Men är det här en fråga som bara berör kvinnor?

- Nej det är det så klart inte. Jag tror att det kommer tre män i eftermiddag, men andelen män som är här är låg, vilket är beklagligt, säger Anita Helgesdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista