Nya regioner kan tvingas fram av staten

Ansvarsutredningen föreslog idag att mellan sex och nio regioner ska bildas i Sverige. Om inte regionerna har bildats av sig själva till valet 2010 kommer staten sätta hårdare tryck så att det blir klart allra senast valet 2014.

Mycket tyder på att Västmanland i så fall skulle ingå in en Mälardalsregion, men troligen utan Stockholm som nog blir en egen region.

Landstingen ersätts alltså, enligt ansvarsutredningens rapport som kom idag, av större och färre regioner. De här regionerna tar över de flesta av ansvarsområdena landstinget har idag.

Det viktigaste är ansvaret för sjukvården, men också ansvar för det som kallas regional utveckling. Med regional utveckling menas bland annat kollektivtrafik, tillväxtfrågor och lokalt företagande, natur- och kulturmiljö.

Förenklat är det en sammanslagning av flera län och landsting, men enskilda kommuner ska också kunna påverka vart man ska höra, så det behöver inte exakt följa den uppdelning som finns idag.

Hur kartan kommer att ritas om ska bygga på frivillighet skriver utredarna, men samtidigt ska staten också utse tre personer med ett slags förhandlingsansvar som ska hjälpa fram överenskommelser.

Alla riksdagspartiers representanter i utredningen har varit överens om förslaget som lades fram idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista