Chaufförer mår dåligt efter bussolyckan

De senaste åren har det inträffat två allvarliga bussolyckor i Västmanland med flera döda och svårt skadade. Idag inträffade ytterligare en mycket svår bussolycka, utanför Uppsala.

Med tanke på olyckorna är det många busschaufförer som känner sig illa till mods när de ska ge sig ut på vägarna...

I den svåra bussolyckan utanför Uppsala i morse omkom sex personer och omkring tio personer skadades allvarligt.

Och det var inte länge sedan Västmanland hade två allvarliga bussolyckor. För lite drygt ett år sedan omkom nio personer i en olycka utanför Arboga och i januari för fyra år sedan dog sex personer strax väster om Ängelsberg.

Stig Harju, på fackförbundet Kommunal, är ersättare för huvudskyddsombudet för busschaufförerna i Västmanland. Han berättar att många busschaufförer mår dåligt när sådana här olyckor inträffar.

- Alla är väldigt skärrade. Många är livrädda när de ska ut och åka igen men vi försöker att ta upp det här och prata igenom allting och det brukar hjälpa så att man fortsätter och kör, säger han till P4 Västmanland.

Sig Harju har kört buss i fyrtio år, men vilket ansvar känner man som busschaufför när man ska ut och har många passagerare med sig?

- Ja, det är inte ett så litet ansvar. Det tänker man på varje gång man är ute och åker och helst nu när det är halt och vinterväglag. Då är man alltid orolig på morgnarna och undrar vad som kan dölja sig bakom en kurva och så, berättar Stig Harju.

Har arbetet som busschaufför förändrats på grund av de allvarliga olyckorna de senaste åren?

- Ja, det har blivit lite bättre men det är inte fullt ut så som vi skulle vilja ha det t ex med tider, säger Stig Harju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista