Läkarfacket stöder kritiska klinikchefer

Västmanlands läkarförening står bakom de kritiska klinikcheferna på Centrallasarettet i Västerås.

Under onsdagen ber tolv av dem att få slippa sina chefsuppdrag, efter att utan framång ha krävt att landstingsledningen ska bytas ut.

- Läkarföreningen har sedan ett flertal år tillbaka varit kritisk till det sätt som landstinget leds på, säger ordföranden ordförande Inge Eriksson.

- Vi går idag ut med ett meddelande till våra medlemmar, där hela styrelsen ställer sig bakom detta och begär att landstingens ledande tjänstemän ställer sina platser till förfogande, säger Inge Eriksson.

Han nämner familjeläkarupphandlingen för några år sedan som ett bra exempel på bristande ledarskap och även bristande samverkan ur fackligt perspektiv.

- En inkompetens i ledningsorganisationen helt enkelt, säger Inge Eriksson till P4 Västmanland.

- Vi behöver ha rent bord, och jag tror att för kunna få det rena bordet så krävs det att de ledande tjänstemnännen nu ställer sina platser till förfogande.

Enligt Inge Eriksson handlar det om framför allt tre högre tjänstemän ”på kansliet på Hållgatan” som varit föremål för klinikchefernas kritik.

Men vi vet ju att det har pratats om landstingsdirektör Jan Brithon?

- Ja, han ingår ju i synnerhet i ledningen, och sedan har han vissa strateger runt omkring sig, säger Inge Eriksson, ordförande i Västmanlands läkarförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista