Kritisk klinikchef: Ledningen måste prioritera

Sjukvårdens pengar räcker inte till att hjälpa alla, och därför borde ledningen bestämma om tydliga prioriteringar. Det tycker röntgenklinikens chef Kamelia Kostova-Aherdan.

Hon menar att landstingets högsta ledning med Jan Brithon i spetsen ger politikerna fel bild av vad pengarna räcker till.

Röntgenklinikens chef Kamelia Kostova-Aherdan är en av de tolv klinikchefer på Centrallasarettet i Västerås som under onsdagen ber att få avsäga sig ledningsansvaret.

Hon förklarar att kritiken inte gäller Jan Brithon som person. Men hon är inte nöjd med att han och de närmaste medarbetarna inte gett tydliga besked.

- Det är inte sagt vad pengarna ska räcka till. En fabrik vet till exempel att de ska leverera ett visst antal bilar per månad, jag måste röntga alla patienter som vill bli undersökta. Men man frågar inte vilka resurser som behövs, säger Kamela Kostova-Aherdan.

I praktiken räcker inte pengarna till att ge alla all sjukvård de skulle vilja ha förklarar hon, och löftet om vårdgarantin kan inte infrias för alla.

- Gamla, svårt sjuka orkar inte bråka. De kan komma i kläm och får stå tillbaka för mera högljudda personer som vet sina rättigheter, Kamela Kostova Aherdan.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista