Inget lärcentrum i Fagersta

Det blir inget Lärcentrum i Fagersta. Tanken var att bilda ett centrum för all vuxenutbildning så att företagen i regionen kunde vända sig dit vid behov av personal. Planerna presenterades för Regionkommitten, som består av dom tre Västmanländska bergslagskommunerna, men där mötte förslaget stort motstånd från andra kommunala utbildningsorgan.
Idén om ett lärcentrum kommer från Veine Eliasson, projektledare för ett utvidgat samarbete mellan skolan och näringslivet. Han har efter stora framgångar i sin strävan att föra industrin närmare skolan också kastat blickarna mot hur vuxenutbildningen i regionen skulle kunna få ett nytt upplägg. I förslaget som presenterats regionkommiten där Skinnskateberg, Fagersta och Norbergs kommuner arbetar med gemensamma lösningar av aktuella frågor, påpekas att ett lärcenter skulle innebära en koncentration på vuxet lärande och att näringslivet enklare får en väg in i organisationen. Men förslaget rönte ingen framgång hos de som redan idag arbetar med vuxenutbildning. Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, konstaterar i sitt yuttrande att en sådan organisationen redan finns i form av NVU. Det är NVU som skall svara för vuxenutbildningen i alla dess former, konstateras det i brevet till regionkommitten, där man också understryker att man redan idag samarbetar med arbetsförmedling och företagen för att kunna anpassa verksamheten efter behoven. Även regionens gemensamma tillväxtgruppo säger nej. Det är angeläget att minska antalet aktörer på utbildningssidan för vuxna istället för att bilda nya organbisationer. I yttrandet konstateras också att Tillväxtgruppen har för avsikt att själv söka samarbete med NVU för att förstärka nyföretagarnas möjligheter till rätt utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".