Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Heby kommun pressas av övriga kommuner i länet

Nu pressas Hebys borgerliga majoritet hårt av länets övriga kommuner för att säga ja till ett regionalt samverkansorgan.
Heby har tidigare förklarat att man inte vill vara med i ett regionförbund för länets elva kommuner - ett beslut som övriga kommuner via Västmanlands kommunförbund nu begär att man skall ompröva. Ett fortsatt nej innebär allvarig skada för länet som helhet, hävdas det i brevet till kommunledningen. Tanken på ett regionförbund som omfatar länets elva kommuner väcktes för några år sedan, och efter ett beslut i riksdagen får liknande förbund sättas på fötter från och med årsskiftet. Men medan länets övriga tio kommuner sade ja till tanken när den togs upp av Västmanlands kommunförbund sade Heby alltså nej. - Länsstyrelsen och andra statliga länsorgan fungerar så bra att det inte finns anledning att bilda ännu en länsövergripande organisation, förklarade Heby kommun då. Och möjligheten att få byta län påverkade naturligtvis också ställningstagandet. Men nu begär övriga kommuner via Västmanlands kommunförbund att Heby måste tänka om. Flertalet län har redan kommit långt i planeringen för regionförbund, konstaterar man i brevet, och om Västmanland inte deltar i en sådan process åsamkas det samlade länsintresset en tempoförlust som riskerar att resultera i ekonomiska förluster och hämma den regionala utvecklingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".