Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner riskerar böter

Många äldre och funktionshindrade i Västmanland nekas den hjälp de har rätt till, visar en ny rapport från länstyrelsen. Om kommunerna inte bättrar sig riskerar de böter för lagtrots.
Kommunerna i Västmanlands län är dåliga på att verkställa egna beslut och domar när det gäller äldre- och handkappärenden. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen. Anledningen är att det råder brist på bostäder, platser i kortidshem, daglig verksamhet samt på personal och kontaktpersoner runt om i länet. Enligt rapporten är situationen värst i Västerås, där runt 150 personer idag väntar på åtgärd. Länsstyrelsen följer nu upp de domar och beslut som inte verkställts, och skickar ut en förfrågan hur kommunerna tänker åtgärda bristerna. Om situationen inte förbättras riskerar kommunerna - och då främst Västerås Stad - att bötfällas för lagtrots. Kent Ryberg, ordförande i Äldre- och handikappnämnden i Västerås, känner inte igen bilden i rapporten, och räds inte några ytterligare granskningar: - Länsstyrelsen kan komma hit vilken dag som helst - de är varmt välkomna - så ska vi redovisa hur det ser ut i Västerås. Enlig Ryberg har Västerås Stad en bra planeringssituation, och är i balans, när det gäller de äldre. Han menar att länsstyrelsens rapport i det avseendet är felaktig. När det gäller de funktionshindrade finns det en kö på 30-32 personer just nu, enligt Ryberg. - Men den kön ska vi bygga bort under en fyraårs-period, säger Kent Ryberg till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".