Slut på trafikolyckorna vid Sagån?

Ombyggnad av olycksdrabbad väg tidigast i sommar

Trafikanterna får vänta ett tag till på ombyggnationen av den olycksdrabbade vägsträckan på E18 vid Sagån, mellan Västerås och Enköping.

Tidigast till sommaren kommer bygget att påbörjas.

Det var i juni förra året som Enköping och Västerås kommun förskotterade pengar till Vägverket för att bygget skulle kunna påbörjas tidigare än planerat.

Och förberedelserna pågår för fullt, enligt Per Ahlenius, projektledare på Vägverket:

- Vi har nu under hela hösten, egentligen, förberett för att den här byggstarten ska kunna ske.

- Det har pågått arkeologiska slutundersökningar och sedan så har vi också jobbat med skogsavverkning genom markägarnas försorg. Så det mesta är förberett för att vi ska kunna komma i gång här nu till sommaren, säger Ahlenius till P4 Västmanland.

- Trafikanterna får tyvärr vänta i några år innan vägbygget är klart. Det är lång sträcka som ska byggas, det är grundförstärkningar som ska göras, det är broar som ska byggas och även två tunnlar på sträckan.

- Så det är inget man bygger på kort tid, utan det tar sin tid att göra ett sånt här stort vägbygge, säger Per Ahlenius till P4 Västmanland. 

På den olycksdrabbade enfiliga sträckan mellan Sagån och Enköping passerar 18 000 fordon per dygn och många dödsolyckor och andra allvarliga trafikolyckor har inträffat på sträckan.

Den senaste allvarliga trafikolyckan inträffade för bara någon vecka sedan, då skadades fyra personer.

Sedan beslutet kom i somras om att tidigarelägga byggstarten har en upphandling gjorts om vem som ska få bygga.

Denna är nu klar och anbuden ska gås igenom. Om allt går enligt planerna ska vägbygget vara klart i augusti år 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista