Allt fler tar sömnmedel för att kunna sova.

Allt fler tar piller mot sömnproblem

Fem procent av västmanlänningarna använder sömnmedel eller lugnande medel varje dygn. Och det är allt fler som har svårt att sova, visar forskning och försäljningsstatistik från Apoteket.

Att allt fler lider av sömnproblem orsakas ofta av en för uppskruvat tillvaro, menar Marie Söderström, psykolog och sömnforskare:

- Många av dem jag träffar beskriver det, att det har varit för högt tempo för lång tid och att man har knaprat in på sömnen.

- Sedan, efter ett tag, så håller inte den här balansen längre. Då kommer man in i en slags mer kronisk uppvarvning, där det är svårt att gå ner i varv och svårt att få en bra sömn, säger Marie Söderström. 

Att människan ständigt gör sig anträffbar - och att gränserna mellan att jobba och att vara ledig har suddats ut - är en del i att sömnproblemen i samhället ökar, anser hon.

Marie Söderström menar också att det ökande användandet av sömnmedel inte är hållbart i längden:

- Problemet är ju att det finns nästan inga andra alternativ. Om man söker hjälp för sömnbesvär, så har man ingen annan kompetens eller annat alternativ inom primärvården, till exempel.

- Det som är synd är ju att man kanske inte blir av med sömnproblemen; man botar inte orsaken, säger Marie Söderström.

Fem procent av västmanlänningarna använder sömnmedel eller lugnande medel varje dygn, och i takt med att användandet av sömnmedel ökar så ökar också användandet av antidepressiva medel.

- Sömn och depression har ju väldigt starkt samband, säger Marie Söderström.

- Just den här utmattningen och utmattningsdepressionen är ju så typisk, och där är sömnen en del av det fenomenet, tror jag.

Psykologen och sömnforskaren Marie Söderström håller sömnkurser på Karolinska institutet i Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista