Kvinnor äter mer sömnmedel.

Kvinnor sover sämre än män

Dubbelt så många kvinnor som män äter sömnmedel i Västmanland, liksom i övriga landet. 

Forskning visar också att kvinnor har det svårare med sömnen.

Susanne Blom är ett exempel. Hon sov dåligt under tjugo års tid.

Det började i början av 1980-talet, då hon fick sitt första jobb. Hon ville visa framfötterna och hennes stressiga dagar blev också till stressiga nätter och sömnen uteblev.

Susanne Blom hamnade i en nedåtgående spiral, berättar hon, med sömnmedel och även antidepressiva medel i perioder.

- Det handlar mycket om att man sakta men säkert mått lite, lite sämre. Sen till slut, en dag, bestämde jag mig för att nu måste någonting hända, annars så kommer min tillvaro att rasa samman.

Susanne Blom är inte ensam om att hamna i den här spiralen, berättar sömnforskaren och psykologen Marie Söderström.

Hon säger att många kvinnor lider av sömnbrist. Många kvinnor berättar för henne om att sömnproblemen kommer med barnen, att det är svårt att hitta tillbaka till sömnen efter de första månadernas nattvaka med bland annat amning.

- Vi tror att det har både sociala orsaker och kanske biologiska, fast det vet vi inte riktigt, säger Marie Söderström.

- Kvinnor beskriver ofta ett högre sömnbehov. Det kanske är en för stor belastning på kvinnor, både det här att arbeta och ett stort ansvar för familj, barn och det sociala livet.

Susanne Blom har efter tjugo års sömnproblem gått en sömnkurs, ledd av Marie Söderström, och hittat nyckeln till sin sömn:

- Många gånger tror man inte att det man gör på dagen ska behöva påverka sömnen, men när man skriver dagbok, som vi gjorde, så handlar de mycket om vad man gör under dagen och vad man kanske inte gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista