Fler skolor i länet vill kameraövervaka

Att kameraövervaka skolor blir allt vanligare. I länet finns i dag sju skolor som har kameraövervakning, tre i Västerås, tre i Fagersta och en i Sala. Och fler ansökningar ligger hos Länsstyrelsen. Men Johan Söderlund, jurist på förvaltningsenheten - Länsstyrelsen Västmanland, ser ingen anledning till oro över att allt fler övervakningskameror sätts upp.

- Det finns ingen människa som har tid och lust att sitta och titta på 24 timmars inspelat material om det inte har hänt någonting. Jag tror att det här sköts mycket bra och att man bara tittar på filmerna om man konstaterat att någonting inträffat, säger Johan Söderlund.

Det blir alltså allt vanligare att skolor ansöker om kameraövervakning och då handlar det framför allt om att få tillåtelse att övervaka under kvällar och helger. Men helt okontroversiellt är det inte. Kameraövervakningen på Lärkbacksskolan i Sala har överklagats och ärendet ligger nu hos Länsrätten. Men kameror som sätts upp på skolor är oftast riktade mot fasaden och filmar alltså inte förbipasserande.

Den senaste i raden av beviljade ansökningar kommer från Mimer i Västerås som är fastighetsägare för S:t Ilians skola på Pettersberg.

- För S:t Ilians del kommer det att röra sig om åtta kameror och det ska väl också nämnas att kamerorna inte kommer att vara igång under dagtid. Vi har koncentrerat oss på bevakning efter det att elever och lärare har gått hem. Samt naturligtvis också över helger när skolan står tom. Det säger Stig Nordin, Trygghets- och säkerhetsansvarig för Mimers västra distrikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista