Kantzowska kämpar med ekonomin

Kolbäcksådalens gymnasieförbund, som sköter gymnasie- och vuxenundervisningen i Hallstahammar och Surahammar, är i ekonomisk kris.

Idag på eftermiddagen var det kommunstyrelsemöte i Surahammars kommun och en av frågorna gällde gymnasieförbundet.

Man vill att kommunerna går i borgen för en kredit på 10 miljoner kronor för att lösa de mest akuta ekonomiska problemen.

Förbundet utgörs av Kantzowska gymnasiet och ägs till 40 % av Surahammars kommun och till 60 % av Hallstahammars kommun.

En utjämningskredit som den man nu ska ansöka om, är inget ovanligt när det blir ebb i kassan, men den här är något större än normalt, berättar förbundsordförande Thomas Norman. Och pengarna måste till, annars klarar man inte hösten:

- Då får vi en likviditetskris, så antingen får vi den här borgen eller så får vi pengar tillskjutet på något annat sätt. För fram till oktober så kan vi inte få till en besparing av den här storleken så att vi kan lösa det på egen hand, säger Thomas Norman.

Stor konskurrens från friskolor och andra kommuners skolor, har gjort att allt fler elever läser på annan ort. Men mindre klasser kräver fortfarande ungefär samma organisation när det gäller lärare, administration, lokaler och så vidare, enligt förbundsordförande Thomas Norman.

Men bekymren är inte över även om man får hjälp med borgen på 10 miljoner. Enlig gymnasieförbundets beräkningar kommer man att ha ett årligt underskott på i snitt 18,9 miljoner kronor per år fram till 2012. För att få bukt med det har man nu beslutat att spara 9,5 miljoner kronor på de årliga kostnaderna, säger Thomas Norman:

- Det är vad jag beräknar att vi klarar av att göra utan att vi så att säga sparar ihjäl oss, säger han.

Kommunstyrelsen i Surahammar föreslår kommunfullmäktige att gå i borgen för krediten på 10 miljoner, förutsatt att Hallstahammar beslutar det samma, säger kommunalrådet i Surahammar, Anders Tollin (s).

Frågan ska nu till kommunfullmäktige i Surahammar och så ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Hallstahammar besluta i frågan.

När det gäller den ekonomiska krisen på längre sikt säger Anders Tollin att det är viktigt att ha en skola i Surahammars kommun, men till en viss gräns:

- Det finns ju en prislapp som reglerar det här så småningom. Därför är det viktigt att vi ser i det framtida scenariot, att de ekonomiska problemen är lösbara, säger Anders Tollin.

På frågan om det finns en punkt där det inte längre är hållbart att ha en gymnasieskola i kommunen, säger han att en sådan punkt finns, men att han inte kan precisera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista