Ambulanssjukvården kan privatiseras

Politikerna har sagt ja till att akutchefen utreder och ser om ambulanssjukvården kan bli billigare utan att bli sämre om ett företag driver vården, istället för att landstinget gör det.

- Vi är öppna för förändringar till andra driftsformer. Att lägga ut på entreprenad är ju ett sätt att konkurrensutsätta en verksamhet och det är vi öppna för, säger centerpartistiska landstingsrådet Birgitta Andersson.

- Men det får ju inte vara så att man ska konkurrensutsätta en verksamhet bara för att den ska bli billigare, utan det måste i så fall vara samma kvalité eller bli bättre, menar Andersson. Politikerna har givit klartecken för att ambulansledningen tittar på frågan, men har tre krav:

1. Vården får inte bli sämre
2. Vården ska bli billigare
3. Personalen ska vilja att det blir privat.

Vårdförbundet tycker inte om tanken på att företag tar över ambulandssjukvården här i länet och litar på att politikerna verkligen kommer att lyssa på personalen.

- Vi har haft diskussioner med våra politiker och de har förstått att ska man ha en effektivitet så kommer de vara tvungna att lyssna på personalen. Annars kommer det bli väldigt mycket hinder i vägen och det har man inte med idag, säger Jani Stjernström, vice ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista