Mimer ska få nya ägardirektiv.

Fler Mimer-lägenheter kan få säljas

Ännu fler av det allmännyttiga bostadsbolaget Mimers hyreslägenheter kan få säljas.

Det beslutet väntas fullmäktige i Västerås fatta på torsdagskvällen.

Oppositionen anser att Mimers-styrelsens beslut att ombilda ett stort antal hyresrätter till bostadsrätter borde ha fattats av kommunfullmäktige.

Men kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (m) håller inte med.

Det har ju stormat en hel del kring Mimers styrelses beslut i februari att ett stort antal hyresrätter ska ombildas till bostads-rätter.

Oppositionen anser att det var ett beslut som kommunfullmäktige borde ha tagit.

Men Mimers styrelse hade rätt att fatta beslutet på egen hand, anser kommunstyrelsens moderata ordförande Elisabeth Unell.

- Ja, alltså Mimers styrelse kunde fatta beslut utifrån de ägardirektiv som har funnits för Mimers styrelse, säger Elisabeth Unell.

Den moderatledda alliansen svarar alltså med att det är den förra politiska ledningen själv som gjort det möjligt för Mimers styrelse att sätta igång med att ombilda:

- De har till uppdrag att förvalta bostäder, att sälja, och i begreppet sälja så innebär det också att man kan sälja till bostadsrättsföreningar, säger Unell till P4 Västmanland.

Att kommunstyrelsen nu ändå skickar frågan till fullmäktige är för att Mimer med stadens nya politiska majoritet och ledning ska få ett nytt ägardirektiv, enligt Elisabeth Unell.

I sitt förslag till nytt ägardirektiv vill alliansen bland annat att Mimer ska kunna ombilda ett obegränsat antal hyresrätter till bostadsrätter - även om alliansen vill stanna vid en tredjedel hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel egnahem i Västerås stad med omnejd.

- Vi ger ett direkt uppdrag till Mimer att just ombilda i en del ytterområden i Västerås, där det i princip bara finns hyresrätter så att de boende ska kunna få en valfrihet, en möjlighet att välja mellan olika boendeformer, säger Elisabeth Unell.

- Vi vill styra så att vi har ekonomiska krav på bolaget, men vi vill också vara tydliga när det gäller integrationsfrågan och att Mimer ska vara en aktör och se till att man kan ha blandade bostadsformer, alltså både bostadsrätt, kooperativa hyresrätter och hyresrätter i olika områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista