Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Ullvigymnasiet får Europaprofil

Konkurrensen hårdnar mellan landets gymnasieskolor. Inte minst för att för att från och med hösten 2008 kommer en kommun inte längre att kunna stoppa en elev som vill gå på ett kommunalt gymnasium i en annan kommun, och i Köping möter Ullvigymnasiet de nya förutsättningarna med en Europainriktning med studieresor.

- Ungdomar av idag är ganska kritiska och har en bild av vad de vill ha med sig, och vi vill med det här erbjuda dom en solid och genomtänkt utbildning som inte bara sker i klassrummet utan där vi också tar dom med ut i Europa. Där de kan få uppleva det dom läser om, säger det samhällsvetenskapliga programmets rektor Veronica Råberg.

– Det handlar också om att ge ett internationellt stuk åt utbildningen, för idag ligger ju Europa nära. Det ligger inte så långt bort.

I exempelvis årskurs tre går resan till EU:s huvudstad Bryssel för dem som har valt en viss inriktning på det samhällsvetenskapliga programmet.

Regeringen vill att en elev ska kunna gå kommunalt gymnasium i en annan kommun även om det handlar om en utbildning som man kan få redan där man bor, men den egna kommunen kommer inte att kunna säga nej. Å andra sidan kommer den mottagande kommunen att kunna göra det. På Ullvigymnasiet hoppas man att många blivande gymnasister kan se Europaprofilen som en viktig ingrediens i sin utbildning.

– Vi ser ju det här som en studieresa som ska ge dom en möjlighet att utveckla sin förmåga, säger Veronica Råberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista