30 anställda på Komvux i Västerås tvingas sluta

Det handlar om totalt 30 personer, vilket motsvarar var tredje anställd, som måste lämna den kommunala vuxenskolan Komvux och personalen fick beskedet redan igår.

Anita Karlström är lärare på Komvux:

- Vi har fått veta att 30 tjänster från Komvux ska försvinna. Det är alltså både lärare och andra tjänster på skolan.

- Det är klart att det känns väldigt oroligt, det gör det ju. Vi vet ju inte alls vad det här kommer att innebära i framtiden för oss, var vi kommer att hamna. Vi har ju våra tjänster kvar i ProAros, men vi vet ju inte om vi kommer att vara kvar på Komvux eller om vi kommer att få jobba på en annan skola, säger Anita Karlström till P4 Västmanland.

Även Majvor Andreasson är lärare på komvux:

- Man är ju väldigt tagen av det, för det var ju ingenting som var planerat så här utan hela Komvux tror jag är väldigt förvånade över att det har tagit en sådan här vändning, säger hon.

Neddragningen drabbar många fler än personalen, menar Karin Lundin, som är rektor för komvux i Västerås:

-Det som jag ser det allvarliga i, det är att många vuxna inte får de här utbildningsmöjligheterna. Vi har många nya svenskar, invandrare, flyktingar som behöver få en yrkeskompetens eller en högskolekompetens för att komma vidare i sina liv och får inte den möjligheten nu, säger hon till P4 Västmanland.

Enligt folkpartiets kommunalråd Roger Haddad ska politikerna i Västerås nu försöka få fram mer pengar till vuxenutbildningar så att neddragningarna kan mildras något.

Ida Karlström, elevkårsordföranden på Komvux, är kritisk till att Vuxenutbildningscentrum (VUC), som håller i pengarna inte drog åt tyglarna tidigare.

- Folk som redan går en utbildning drabbas och kan inte läsa klart och även elever som planerat att söka drabbas. Det är klantigt att de räknat så pass fel och att en hel årsbudget redan är slut, säger Ida Karlström till P4 Västmanland.

- Ekonomin var nedsatt redan i höstas och vi var beredda på färre elever den här terminen, men ändå tog de in många elever. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista