Per Lithammer (v)

Ikväll ställer oppositionen majoriteten mot väggen om Mimer

Idag ska fullmäktige i Västerås debattera det kommunala bostadsbolaget Mimer. Vänsterpartiet och socialdemokraterna har kritiserat majoriteten - de borgerliga och miljöpartiet - för att de inte velat diskutera Mimers framtid i kommunfullmäktige och att beslutet om ombildning av hyresrätter togs endast i Mimers styrelse. Men idag kommer frågan äntligen upp.

Per Lithammer, vänsterpartistiskt kommunalråd, som lämnat en interpellation angående Mimers ombildningsprogram, tänker gå hårt åt moderata kommunalrådet Elisabeth Unell.

- Som politiker så är man med om mycket men det här är en fråga där jag personligen och många med mig har blivit lite ilsken och det är för att man har fråntagit oss den demokratiska rättigheten att företräda västeråsarna och diskutera en fråga öppet och riktigt, säger Per Lithammer, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Västerås, till P4 Västmanland.

Förutom att oppositionen, vänsterpartiet och socialdemokraterna, kommer att få svar på sina interpellationer angående Mimers ombildning ska även frågan om de nya ägardirektiven upp i fullmäktige.

Och det är inte bara politikerna som är emot Mimers planerade utförsäljning av lägenheter. Hyresgästföreningen samlar just nu in namn för att få tillstånd en folkomröstning i frågan och ser ut att få in de namnunderskrifter som behövs. Och blir det blir svårt för majoriteten att säga nej till en folkomröstning och det blir dyrt, menar Per Lithammer:

- Majoriteten har valt att göra så här, att diskutera i slutna rum och det kommer att innebära att vi får en folkomröstning i Västerås om Mimers ombildningsprograms ”vara eller icke vara”. Folkomröstningar sker ofta tillsammans med ordinarie val och då kan man rida på statens kostnader för det men här får kommunen betala alltihop, säger Per Lithammer och fortsätter:

- Man måste inte ha en folkomröstning men majoriteten har sagt att sagt i sitt valmanifest att de ställer sig positiva till folkomröstningar för att pröva västeråsarnas åsikt och när man inte har prövat västeråsarnas åsikt genom att ta det till fullmäktige där vi är företrädare för västeråsarna så måste man ju naturligtvis pröva den saken med folkomröstning då och det blir ganska kostsamt då. Och det är ett bevis på att vill man inte diskutera offentligt så blir det sådana här fördyringar och jobbiga saker. Och det tror jag inte majoriteten hade tänkt sig i sitt första agerande här, säger Per Lithammer, vänsterpartisktiskt kommunalråd i Västerås , till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista