Kommunhuset i Fagersta

Fagersta behåller skatten oförändrad

Fagersta sänker inte skatten nästa år. Under 2008 blir skatten där oförändrad, efter att ha sänkts fem år i rad. ”Vi tar en paus”, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Henriksson.

Beslutet innebär att Fagersta kommer att ligga på samma kommunala skattesats som Surahammar och Sala, nämligen 22,19, i en grupp där kommunalskatten är näst högst i hela Västmanlands län. Högst sådan skatt i länet har i år Norberg - 22,54 - och lägst i Västerås, 20,44.

– Vi tar en paus. Vi ser att det finns en del osäkerheter; dels är vi mitt uppe i en avtalsrörelse, dels har vi en del kostnader 2008. Vi kommer antagligen att behöva bygga upp ett psykiatriboende.

På vilket sätt påverkas ert beslut av att landstinget höjer skatten med 50 öre?

– Ja, det är ju inget positivt, för landstinget har ju under mina år höjt skatten med en krona samtidigt som vi har gått ner med 50 öre. Vi ligger ju litet efter men kan ju inte basera vår ekonomiska utveckling på landstingets utan måste ändå fatta egna beslut så det spelar inte så stor roll.

När kommer skattesänkningssviten igång igen?

Ja, vi räknar ju med att kunna genomföra mer under mandatperioden, och tar vi ingenting undr 2008 så är det bara 2009 och 2010 kvar. Så enkelt är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista