"Det är alltid lätt i efterhand att se hur man skulle ha gjort"

Som vi rapporterade igår gör Komvux i Västerås sig av med 30 av sina drygt 100 anställda. Andelningen är att det fattas pengar. Att det slår till så pass hårt just nu beror på att Vuxenutbildningscentrum, VUC, i Västerås, som håller i pengarna till Komvux först satsade mer pengar än man senare fick, och sedan inte drog tillräckligt hårt i nödbromsen.

- Det är alltid lätt med facit i hand, men alla signaler som fanns då var att vi jobbade helt rätt, säger VUCs verksamhetsledare Bengt Larsson.

Inför hösten var VUC, säkra på att de från politikerna skulle få mer pengar till vuxenutbildning, så man startade flera långa och dyra yrkesutbildningar. Men istället för mer pengar fick man efter valet mindre än tidigare. Trots att VUC såg att kassan skulle bli skral, nu när man både hade färre kronor än tidigare och hade startat alla de dyra yrkesutbildningarna, drog man inte i åt tyglarna tillräckligt hårt. Det har alltså lett till att Komvux nu drastiskt får mindre pengar.

- Det är alltid lätt i efterhand att se hur man skulle ha gjort. Med facit i hand borde vi strypt hårdare redan från den första januari, menar Bengt Larsson.

Komvux-kurserna Svenska För Invandrare och grundkursen där man läser in grundskolan ska inte påverkas av neddragningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista