Salabor vill stoppa etanolfabrik

Nu kommer kraftiga protester mot planerna på en etanolfabrik i Sala. Boende i närheten av silon i Hyttan, där det är tänkt att fabriken ska finnas inom några år, är starkt kritiska och tänker protestera hos kommunen.

Cirka 140 hushåll berörs. Anne-Marie Jonasson och Kerstin Malmström, är två av de allra närmaste grannarna. De bor bara cirka 50 meter från den plats där etanolfabriken planeras:

- Vi är förskräckta och mycket, mycket, mycket oroade, säger Anne-Marie Jonasson.

- För närvarande så har vi ju buller, vi har mycket damm och det är ju stor trafik och vi gissar och tror att det blir absolut inte bättre, utan snarare tvärtom, säger Kerstin Malmström.

Förutom problem med exempelvis buller, lukt, damm och fler transporter är de också oroade över hur en etanolfabrik skulle påverka huspriserna:

- Vi förstår ju att våra hus inte kommer att vara värda någonting. Men även de som bor en bit längre bort är mycket oroade för sina hus, säger Anne-Marie Jonasson.

För att försöka stoppa en etanolfabrik ska grannarna nu slå sig samman. I nästa vecka ska de träffas och skriva ett första yrkande som ska lämnas in till kommunen. De tänker sedan gå vidare och överklaga om det blir nödvändigt.

Men kan inte en etanolfabrik vara positiv för Sala, betyda ett uppsving och ge nya jobb till kommunen?

- Det är klart att det behövs jobb för Sala. Men att lägga en etanolfabrik så nära stadens centrum och så nära bebyggelse, alltså vi hade tyckt att det var väldigt bra om de hade lagt den någon annanstans, säger Anne-Marie Jonasson.

Enligt planerna ska en etanolfabrik vara igång runt årsskiftet 2009/2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".