Staffan Anger (m)

Riksdagsledamot från länet försvarar kritiserat förslag om sjukintyg

Reaktionerna är blandade på regeringens förslag att anställda ska kunna avkrävas sjukintyg från första sjukdagen. Oppositionspolitiker och fackliga företrädare har bland annat ifrågasatt om inte det här kommer att belasta läkarkåren på ett onödigt sätt. Den moderata riksdagsledamoten Staffan Anger från Västerås bemöter nu kritiken.

- Vi har en bra läkarkår så det kommer den säkert att klara, det är jag inte särskilt orolig för, säger Staffan Anger till P4 västmanland.

Regeringen vill ge arbetsgivare rätt i lag att kunna be en anställd om sjukintyg redan från första sjukdagen. Syftet är i första hand inte att komma åt fusk utan att i tid hjälpa människor som till exempel har missbruksproblem, enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Tanken är arbetsgivaren ska be om sjukintyg först om det finns särskilda skäl, exempelvis vid upprepade korttids-sjukskrivningar, men vad svarar då minsterns partikamrat Staffan Anger på frågan om hur sannolikt det är att en anställd kortidssjukskriver sig - med tanke på den karensdag som man får med varje ny sjukskrivning?

- Nej, men jag tror att man måste ha en sådan regel i alla fall nu. Sedan kanske man kan lätta på den senare. Det förekommer ju att det har varit fel vissa gånger så att jag tycker att det är rimligt att man gör det.

Riksförsäkringsverket sa för knappt ett år sedan att fusket med de tio vanligaste bidragen - som sjuk- och föräldrapenning och bostadsbidrag - kunde uppskattas till en miljard kronor om året. Exakt hur pass stort eller litet fusket egentligen är vet ingen, men Anger tror att den här lagen kommer att göra sitt:

- Jag tror att den kommer att ge litet ordning och reda på sjukskrivningssidan, säger Staffan Anger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".