1 av 2
Explosionen och den efterföljande branden ledde till mycket kraftig rökutveckling.
2 av 2
Släckningsarbetet tog cirka tre timmar

Explosion i silo i Västerås hamn

En silo i Västerås hamn exploderade igår och började efter det att brinna. En person fanns inne i byggnaden när den exploderade, men han klarade sig lyckligtvis utan fysiska skador.

(uppdaterad kl. 11.15)

Tomas Lovehed var räddningsledare på plats igår. Han berättar att mannen inne i anläggningen körde en lastmaskin:

- Han backade för allt vad det gick kan man säga, omvälvd av flammor, berättar han för P4 Västmanland.

Tomas Lovehed berättar att orsaken till explosionen troligen var att damm antändes. I anläggningen som exploderade pågår en process där torv mals sönder till ett fint pulver. Då bildas mycket damm och det har Tomas Lovehed lett till vad man kallar en dammexplosion.

- Det kan ha varit med någon form av metall eller sten eller någonting i processen och när det blir så här med damm så behövs det väldigt, väldigt lite energi för att det ska tända, säger han.

Explosionen var mycket kraftig och lyfte bland annat hela taket på silon. Även övriga delar av anläggningen fick stora skador, enligt räddningstjänsten.

Så sent som i februari var räddningstjänsten vid samma anläggning för att släcka en glödbrand. Även då var det räddningsledare Tomas Lovehed som var på plats och han säger att räddningsarbetet igår underlättades eftersom man redan hade kunskap om anläggningen.

Silon tillhör Mälarenergi och förser kraftvärmeverket med torv. Anders Ericsson, som chef för kraftvärmeverket, säger att risken för bränder är välkänd när det handlar om biobränsle:

- Biobränslen har ju den egenskapen att det räcker att det ligger stilla i en hög så börjar ju det brinna efter ett tag, säger han.

Mälarenergi jobbar mycket med olika säkerhetssystem, men har trots det haft flera fränder i sina anläggningar. Men det här är första gången som det skett en explosion:

- Vi kommer titta nu för att dra så mycket lärdomar som möjligt av den här händelsen och se om det finns nya säkerhetssystem som vi kan bygga in på något sätt för att förhindra att det här upprepas igen, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista