Magasinet där dammexplosionen ägde rum.

Helgens explosion förvånar

Helgens kraftiga explosion i kraftvärmeverket i Västerås kom som en överraskning för de ansvariga vid verket. Det var någonstans i bränslehanteringen av torv som en gnista eller liknande i lördags eftermiddag antände torv-damm och direkt övertände en silo i ett stor moln av eld, men var gnistan kom ifrån är fortfarande oklart.

– Det vet vi inte än. Det kommer utredningen att utvisa. Hoppas vi. Det kanske vi aldrig kommer att få reda på heller, säger verkets säkerhetsutvecklare Kent Nordin.

Vilken teori har ni?

– Vi har en teori att det har skett någonting mellan kross och skruv och sedan fortplantat sig i själva transportsystemet ända in till silon.

Det här handlar om att hantera torvet som bränsle till kraftvärmepannan. Kan branden ha börjat nära pannan?

– Nej, det här är långt ifrån. Det är flera hundra meter från pannan. Det är bara transportsystemet, första transportsystemet till en silo.

En damm-explosion går väldigt fort. ”Det är som att tända på dynamit”, säger Kent Nordin som i likhet med sina kolleger är förvånad över att explosionen kom:

– Ja, för att den var så oerhört omfattande. Dessutom har vi den teknik och teknologi som finns inom området, den som vi har köpt en gång, och dessutom släckningsutrustning av den finaste som finns i branschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista