Brandmän bekämpar branden som följde på explosionen.

Säkerheten i fokus efter explosionen

Alla som arbetar på Kraftvärmeverket i Västerås kommer att få skriva på att de vet vilka säkerhetsföreskrifter som gäller.

Det är en följd av den kraftiga explosionen i en silo i lördags.

Ingen person skadades, men den traktorförare som såg vad som var på väg att hända - och som snabbt lyckades backa ut ur silon - sade efteråt till P4 Västmanland att han inte hade fått någon säkerhetsutbildning.

- Det är beklämmande. Det borde han ju ha fått, säger Kent Nordin, säkerhetsutvecklare på Kraftvärmeverket i Västerås.

- Vi har informerat vid ett antal tillfällen och det finns trafiksäkerhetsinstruktioner för all hantering här på bränslegården, säger Kent Nordin till P4 Västmanland.

Traktorföraren Conny Storbjörk arbetar på Herman Eriksson Schakt AB, ett företag som Kraftvärmeverket anlitar för bränsletransporterna. Företaget ägs och leds av Anders Eriksson.

Anders Eriksson vill inte vara med på band, men kommenterar det traktorföraren har sagt om att inte ha fått någon säkerhetsutbildning på följande sätt:

”Det är utbildningar och informationer stup i ett därnere, men jag vet inte vilka från företaget som har varit med på dem, har inte bokfört det”.

I övrigt hänvisar Eriksson till pågående utredning.

Kent Nordin på Kraftvärmeverket säger så här om traktorföraren Conny Storbjörk:

- Det är hans chefer och vi som ska se till att man har utbildning. Han är alltså utbildad och har certifikat för att köra den här typen utav lastmaskin. Det är han ju väldigt duktig på.

Kent Nordin menar alltså att det är beklämmande att Conny Storbjörk inte fått någon utbildning, men har ingen förklaring till det.

Vilken utbildning ska man ska alltså få för att kunna jobba här, som han inte har fått?

- Jag tycker att var och en som ska jobba här på bränslegården ska ha skrivit på de säkerhetsföreskrifter som gäller. Det kommer vi att införa, säger Kent Nordin, säkerhetsutvecklare på Kraftvärmeverket, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista