Personliga ombud, bra för samhället

Personliga ombud för psykiskt funktionshindrade är en bra affär för samhället. Det är en av slutsatserna i en rapport som har gjorts i Västmanland. Det visar sig att de totala samhällskostnaderna sjunker rejält så fort det personliga ombudet kommer in.

- Jag tror det är möjligt genom att de personliga ombuden hjälper sina klienter att få insatser som ger önskad effekt. De hjälper de offentliga systemen att bli träffsäkrare. Det säger Ingvar Nilsson, konsult på företaget OFUS, som har sammanställt den här rapporten.

Personliga ombud har funnits sedan hösten 2002. För att ha rätt till personligt ombud ska man ha fyllt 18 år och ha ett allvarligt psykiskt funktionshinder. Tanken är att personliga ombud ska hjälpa till i kontakten med banker, kommuner, myndigheter och inte minst vården. Totalt har personliga ombuden gjort livet bättre för funktionshindrade, framgår det av rapporten. Och även samhället sparar pengar. Även om kommunerna får betala mer, så blir det rejält mycket billigare för landstinget.

- Landstinget får oerhört mycket minskade kostnader, inte minst i den slutna vården och inom tvångsvården, som praktiskt taget elimineras när de personliga ombuden kommer in i bilden, säger Ingvar Nilsson.

Det finns dock en tung invändning mot rapporten. Det är bara sjutton personer i västmanland som har undersökts.

- Svagheten är naturligtvis det lilla urvalet. Samtidigt så har vi följt klienterna under lång tid och precis samma mönster hittar vi i Skåne där vi gjort en studie med 40 klienter. Vi tror att mönstret är ganska generellt för den här gruppen, säger Ingvar Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista