Dricksvattnet i Dingtuna fortsatt otjänligt

Det är fortsatt oklart vad det är som har gjort visst kranvatten i Dingtuna odrickbart. Av de första sju analyserade proverna visar två på otjänligt vatten, det handlar om Hundaregatan och Dingtuna torg. Men Mälarenergi rekommenderar alla Dingtunabor att koka allt vatten som används till mat och dryck, eller att hämta rent vatten vid torget.

Fem av sju prover visade att vattnet kan drickas direkt från kranen och det förklarar Mälarenergi med att vattnet sprids olika beroende på var man tappar vattnet.

– Det tas prover kontinuerligt på ledningsnätet och Göran Vikergård, chef för vattenproduktion på Mälarenergi, säger att utredning pågår för fullt. Det enda vi vet är att man har gjort ett inkopplingsjobb vid den nya påfarten till E18, men om det är orsaken vet vi inte ännu, säger Vikergård.

– Vattnet kloreras ut från vattenverket, men vi skickar på en liten extra klordos här ute. Men det är inte någon långsiktig lösning. Det är för att få bort de eventuella bakterier som finns i ledningsnätet idag, säger Vikergård. Nästa steg blir att fortsätta klorera och att ta prover kontinuerligt och när vi ser att alla prover är som de ska får man väl anse att problemet är löst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista