Nationaldemokrater får socialdemokrater att se rött

Nationaldemokraterna (ND) har ansökt om tillstånd att få hålla en manifestation i Köping under första maj. Partiet har lämnat in en ansökan, som polisen av allt att döma kommer att bevilja. Polisen ser ingen orsak till att det ska bli bråk vid manifestationen.

- Vi håller naturligtvis ögonen på detta fram till första maj, men som det ser ut nu kommer vi att bevilja ansökan. Det säger Rolf Callin, närpolischef i Köping.

- Vi är medvetna om riskerna. Vi har en god dialog med polisen. Men vi tror inte det kommer att bli bråk i Köping. Det säger Markus Andersson ordförande för Nationaldemokraterna i Västmanland.

Från socialdemokraternas sida är man inte särskilt glad över ND’s planer. Socialdemokraterna hade själv inte lämnat in någon ansökan om att få demonstrera, ND var alltså först till kvarn hos polisen och ansökan behandlas därefter. Socialdemokraterna har visserligen inte begärt samma tider som Nationaldemokraterna, men nu ser det ut som att socialdemokraterna får manifestera fram till klockan 15, därefter tar Nationaldemokraterna vid. Något som en av Köpings ledande socialdemokrater inte gillar.

- Det känns lite tråkigt. Det brukar kunna bli mycket problem när de demonstrerar, säger Roger Eklund, socialdemokratiskt kommunalråd i Köping. De har också lämnat ut lappar till folk att de är ett arbetarparti fast de är ett högerparti. Jag kan tänka mig att det kan bli glåpord som kan kastas mot våra talare, säger Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista