Många får sparken från Försäkringskassan

Försäkringskassan i Västmanland säger upp 40 anställda, en del får sluta redan i april. Den personal som berörs av uppsägningarna informerades igår.

Ingrid Strandman är länsdirektör på försäkringskassan och hon förklarar vad uppsägningarna beror på:

- Vi har till exempel tappat Heby till Uppsala län, det motsvarar 20 heltidstjänster på ett år. Vi har också tappat administrativa uppgifter till centrala enheter som gör att vi inte har arbetsuppgifter till alla. Vi har dessutom fått mindre pengar från regeringen i år, säger Ingrid Strandman.

De uppsagda jobbar med löner, utbetalningar och ekonomi, arbetsuppgifter som har förts över till centrala enheter inom försäkringskassan. Men även den personal som jobbat med aktivitetsstöd får gå. Men Ingrid Strandman tycker det är viktigt att påpeka att de uppsagda personerna alltid skött sitt jobb mycket bra.

Drygt 400 personer jobbar inom försäkringskassan i länet, totalt 60 av dem är övertaliga, så det kan bli aktuellt med fler uppsägningar redan nästa år. Detta trots att försäkringskassan i länet är en av fyra orter i landet som får ett nytt telefoncentrum 2008.

- Ja, omställningen som vi ska göra inför 2008 kan innebära fler uppsägningar, men vi vet inte hur många personer det handlar om ännu. Men jag tror inte att allmänheten kommer att märka av det här så mycket, våra öppettider är fortfarande desamma. Det kommer att bli en intern omställning för medarbetare och chefer att arbeta med, säger Ingrid Strandman till P4 Västmanland.

Elisabet Ringgård, sektionsordförande för fackförbundet ST i Västmanland, är kritisk och menar att skälet till uppsägningarna egentligen är ett annat. Hon menar att Hebys länsbyte visserligen innebär mindre jobb, men att en del av det slog igenom redan förra året. Hon menar att det egentliga skälet till uppsägningarna är att regeringen har dragit ner på Försäkringskassans budget.

Hon menar också att besparingarna visst kommer att märkas för allmänheten:

- Det är ju ändå 15 procent av personalen som försvinner nu, vi kommer inte klara av att göra samma jobb, säger Elisabet Ringgård till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista