Trimning av mopeder ökar

Det är mycket populärt bland ungdomar i Västerås att åka moped och allt fler kör omkring på trimmade mopeder och struntar i att använda hjälm. Därför ordnar Västerås stad, med start idag, speciella mopeddagar i Västeråshallen för alla åttondeklassare där man informerar om riskerna.

- Vi upplever att antalet trimmade mopeder ökar hela tiden. Konsekvensen blir ju att mopeden går fortare än den är gjord för och att olycksrisken då ökar, säger Anders Lundin som är projektledare för Mopeddagarna.

I takt med att allt fler åker moped har också antalet olyckor ökat. Varje år skadas omkring 60 personer i mopedolyckor i Västerås. Ett stort problem är just trimmade mopeder. Över hälften, 55 procent av alla mopeder, är trimmade enligt trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Elin Gustin och Mattias Fahlén, elever från Gideonsbergsskolan, var med på mopeddagen idag för att lära sig mer om trafiksäkerhet. De tror att det är farten som lockar och som är orsaken till att allt fler trimmar sina mopeder. Men de tror inte att det är så många som tänker på olycksrisken.

- Jag tror inte man tänker så mycket på det nu. Man tänker att det inte händer en själv, men man vet ju aldrig, säger Elin Gustin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista