Ingen miljöundersökning av industriområde i Arboga

Det blir av allt att döma ingen miljöundersökning av det gamla industriområdet Meken i Arboga. Kommunen är nämligen inte intresserad av att vara huvudman för förstudien och då blir det sannolikt ingen undersökning. En som är besviken är Göran Staxäng, ordförande i föreningen Mekens Vänner.

- Vi har blivit erbjudna att inkomma med ett papper till nämnden och det tycker jag är en markering av ointresse att över huvud taget föra en diskussion, säger Staxäng. Föreningen har planer på att starta ett kulturcentrum i de gamla industribyggnaderna som kallas Meken.
Det är ambitiösa planer på konserter och utställningar bland annat och då har länsstyrelsen initierat frågan om en undersökning av marken kring industriområdet. 
Kommunen har erbjudits att bli huvudman för undersökningen.

I förslaget står också att kommunen har möjlighet att få bidrag för projektledningsuppgifter och att kommunens eget arbete och administration får utgöra maximalt 10 procent av kostnaden för projektet. Men tekniska nämndens arbetsutskott har sagt nej till att vara huvudman.

- Vi ska komma ihåg att det är en förstudie som kan leda till en fördjupad förstudie med de kostnader det innebär och troligen åtgärder. Vi måste göra prioriteringar vilka arbetsuppgifter man kan ta på sig. Det säger Catrin Strömvall, ordförande i Arbogas tekniska nämnd.

Frågan ska senare diskuteras i kommunens tekniska nämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".